Kovácsné Hajdu Ibolya

Családommal egy Debrecen külterületén található halápi tanyán élünk és gazdálkodunk. Számunkra a növénytermesztés és állattenyésztés nem volt ismeretlen dolog, hiszen férjemmel mindketten tanyára születtünk, a nagy Gúthi erdőbe.

Én 9 éves kislánykoromban már meg tudtam fejni a tehenet, (kézzel, hiszen 40-50 évvel ezelőtt még nem volt elterjedve a fejőgép, és villany sem volt a mi tanyánkon) vittem a tejet a csarnokba, édesanyámmal hordtuk a baromfit, tojást, zöldségféléket a debreceni piacra a „Zsuzsi „ vonattal.

Mikor férjemmel a halápi erdőben kaptunk egy szolgálati lakást kerttel, 2 hold illetmény földdel, istállóval, gazdasági épületekkel, természetes volt számunkra, hogy a szüleinktől megszerzett tudást hasznosítjuk. Kezdetben sertéseket hízlaltunk, baromfit neveltünk, 1988-ban vettünk 2 db magyartarka előhasú üszőt, (akkor voltak vemhesek az első borjúval) ők voltak a tejtermelésünk alapjai. Túl sok tehenünk sosem volt, (5-6, maximum 10 db), hiszen a munkahelyünk mellett elég volt ennyi, igaz a fejőgép ekkor már nagy segítség volt.

2004-ben vettük meg a jelenlegi tanyánkat, (folyamatosan történik a felújítása) és a tanya körül elterülő 15 ha földterületet. Ekkor áttértünk a húsmarha tartásra, jelenleg 15 db charolais fajtájú tehenünk van, illetve 3 db magyartarka. A terület nagyrészét legelőként hasznosítjuk, az állatok télen-nyáron szabadtartásban vannak. Megtalálható továbbá nálunk a baromfiak mindenféle fajtája, illetve anyakocák, malacok, süldők, hízók. Zöldségféléket kb. fél ha-on termelünk.

2011-ben és 2013-ban is nyertünk a tanyafejlesztési pályázatokon jelentős összeget gyümölcsfák telepítésére, (kb. 100 db-ot ültettünk el az almától a szilváig mindenféle fajtát) traktor vásárlásra, gazdasági épületek felújítására, keltetőgép vásárlásra, illetve szélkerekes vízszivattyú építésre.

Az állatokkal a magunk által megtermelt takarmányt etetjük, műtrágyát nem használunk, hiszen rendelkezésünkre áll a kellő mennyiségű szerves trágya. A zöldségtermesztésben minimális mennyiségű vegyszert használunk, csak ami elkerülhetetlen.

A gazdálkodásban segítségünkre van 2 fiú gyermekünk, illetve unokáink is, akik örömmel jönnek hozzánk, boldogan töltik az iskolai szünetet a tanyán.

Tel.: 30/621-58-41

Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH
Full Reviw on best bokmaker - Ladbrokes Ladbrokes full information

Copyright © 2013. Szatyor Debrecen - Minden jog fenntartva! Az oldalt készítette: INF-GROUP Kft.

Downlaod Premium Themes