Kissné Varga Éva - Kiss János

Kertészetünk Hajdúböszörményben, egy első osztályú, kimagasló termőképességgel rendelkező, 1 hektáros területen található, amelyen 1994 óta gazdálkodunk. Jelenleg 750 m2-en folytatunk fóliás termesztést, a terület többi részén szabadföldi zöldség- és gyümölcstermesztés folyik. 2006 óta nem vagyunk ellenőrzött ökológiai gazdaság.

A terület igazi kis oázis, hatalmas mogyoróbokrokkal van körbekerítve, és számos állatfajnak nyújt élőhelyet (madarak, gyíkok, vakondok, sündisznó, bagoly, levelibéka, stb.), amely mutatja a terület ökológiai egyensúlyát. A Bioforrás jelentése: élő-, élet-forrás.

A 80-as évek elején kezdtünk kertészkedésbe azzal a céllal, hogy gyerekeink és saját magunk számára egészséges zöldségeket termeljünk. A termesztéssel kapcsolatos szemléletünket az Öngyógyító Kis­kert, a Kertészkedés mérgek nélkül, illetve a Biofüzetek sorozatban található alapelvek formálták.

1993-ban találkoztunk a Biokultúra Egyesülettel, majd férjemmel együtt minősített biogazda okleve­let szereztünk, ezt követően 1996 és 2006 között ellenőrzött ökológiai gazdaságként termeltünk. Az évek alatt azt tapasztaltuk, hogy a biotermékek ellenőrzésénél inkább arra fektetik a hangsúlyt, hogy mikor milyen permetszert használt a gazda, és mennyi szervestrágyát használt fel, nem pedig arra, hogy a talajt - ezáltal a benne megtermett zöldséget- és gyümölcsöt is - minél élőbbé, egészsége­sebbé, teljesebbé, táplálóbbá tegye. A magas ellenőrzési díjak, az adminisztrációs többletmunka, és a helyi értékesítési lehetőségek, ahol a magasabb árat nem tudtuk érvényesíteni, együttesen vezet­tek oda, hogy változtatnunk kellett. Úgy döntöttünk, hogy a továbbiakban nem egy ellenőrző szerve­zet elvárásai alapján termelünk, hanem a több mint 20 éves biológiai talajművelési tapasztalatunkon segítségével, a biotermesztésen alapulva hozunk létre tényleges biológiai értékkel bíró és elérhető árfekvésű termékeket. Termékeink minőségének és egészséges mivoltának legfontosabb és legjobb bizonyítékai a pozitív fogyasztói visszajelzések.

Egy Németországból kiinduló, a biotermesztéshez közel álló, alternatív gazdálkodási forma, az ún. természetközeli termesztési mód is hatással volt ránk, amelynek célja a lehetőségek szerinti egészsé­ges táplálék megtermelése, az egészséget veszélyeztető anyagok mellőzése, s az ezeket a szempon­tokat is méltányolni képes gazdaságosság megteremtése. Törekszik rá, hogy a kemikáliák felhasználá­sát csökkentse ill. elkerülje. Ezen alapelvek közel állnak az integrált növényvédelem alapelveihez.

A biotermesztés különböző irányzataiból (biodinamikus gazdálkodás, makrobiotikus gazdálkodás, szervesbiológiai gazdálkodás, stb.) azokat az alapelveket ötvözzük, amelyek segítségünkre vannak abban, hogy minél élőbb talajt, ezáltal minél élőbb termékeket tudjunk teremteni. „Egészséges talaj­élet nélkül nincs egészséges növény, sem egészséges táplálék, tehát végül az ember sem marad egészséges.” (Peter Sowa: A biokertészkedés)

„Tévedés lenne azt hinni, hogy talajművelésünk biológiaivá válik, ha megszüntetjük a műtrágyák és kémiai permetlevek használatát. „ (Biogazda, Biokertész – Biofüzetek 1.)

Alapelvünk az, hogy csak attól nem lesz valami bio és egészséges, hogy nem permetezik. A permet­szerek minimalizálása mellett sokkal hangsúlyosabb az, hogy biológiai talajműveléssel, alapvetően szerves trágyák felhasználásával javítsuk a talajélet aktivitását, és növeljük a talaj termékenységét. A növényvédelemben a megelőzésre fektetjük a hangsúlyt, és igyekszünk megelőzni a kórokozók és kártevők elszaporodását.

Tevékenységünk során szerves trágyát, komposztot, gilisztahumuszt, ásványi anyagot használunk; növénytársításokat, mechanikai gyomirtást, talajtakarást, és sekély, forgatás nélküli talajművelést, vetésváltást alkalmazunk. A fóliákban előveteményként mustárt vetünk, ami elriasztja a fonálférge­ket, és lazítja a talajt.

A termelés során kiemelt hangsúlyt fektetünk a mikrobiológiai gomba- és baktériumkészítmények használatára (pl. Trifender, Koni, Phylazonit). A talaj számára ezek olyanok, mint az embernek a probiotikum. Azáltal teremtenek a növényeknek kedvezőbb életfeltételeket, hogy a talajból kiszorít­ják a patogén (fertőző) gombákat és baktériumokat. Így lesznek erősebbek és ellenállóbbak a növé­nyek. A Phylazonit nevű talajbaktérium-készítmény biztosítja a növények számára a levegőből tör­ténő nitrogénfelvételt, továbbá segíti a talajban lévő foszfor felhasználását.

Fogyasztóink hosszú évek alatt számos pozitív visszajelzést adtak és adnak mai napig: termékeink magasabb minőségűek, jóízűek, tárolhatóbbak. Rengetegen mondják, hogy a mi zöldségeink nem okoznak gyomorégést. Rendszeres visszajelzéseket kapunk krónikus beteg vásárlóinktól is (akik kö­zött daganatos és allergiás is előfordul), hogy termékeink fogyasztásával kedvező tapasztalatik van­nak.

Zöldségeinkből és gyümölcseinkből feldolgozott termékeket is készítünk.

Minden kedves Vásárlót és Érdeklődőt szeretettel várunk kertészetünkben, hétköznapokon 17-19 óra között pedig lehetőség van a helyben történő vásárlásra is.

 

Kissné Varga Éva és Kiss János őstermelők

Tel.: 70/779-82-42, 70/325-73-07

E-mail: bioforras@t-online.hu

Bioforrás Kertészet

Hajdúböszörmény, Külső-Szoboszlói útfél

(a helységjelző tábla után balra kb. 100 m-rel)

 

Copyright MAXXmarketing Webdesigner GmbH
Full Reviw on best bokmaker - Ladbrokes Ladbrokes full information

Copyright © 2013. Szatyor Debrecen - Minden jog fenntartva! Az oldalt készítette: INF-GROUP Kft.

Downlaod Premium Themes