Rólunk

A KEZDETEK

A debreceni Szatyor Közösség 2012 nyarán indult egy kis házikó kertjében. Itt találkoztak először azok a termelők és vásárlók, akik nem csupán megértették, hogy jó lenne a budapesti Szatyor után itt is létrehozni ezt a különleges piacot, hanem készek voltak tenni is érte! Az azóta eltelt idő alatt egyre többen csatlakoztak a kezdeményezéshez és mára kb. 20 termelőből és több mint 300 családból áll a közösség.

HOGY MI IS EZ AZ EGÉSZ?

A Szatyor egy közösségi kezdeményezés, mely azért jött létre, hogy tagjai olyan táplálékot szerezzenek be, amely két feltételnek is megfelel: egyrészt helyi, másrészt organikus vagy kíméletes termelésből származik.

A működtetést önkéntes alapon végezzük, és minden tag ereje és lehetőségei szerint vesz részt ebben a munkában. A Szatyor nem végez kereskedelmi tevékenységet és nem is szolgáltató egység. A Szatyor egy kapcsolat a termelő és a fogyasztó között.

A Szatyor mi magunk vagyunk, és rajtunk mindannyiunkon múlik a sikere!

A Szatyor Közösség egy olyan hely, ahol a vásárló, a termelő és a szervező ugyanazt szeretné: egy egészséges, fenntartható életet, termelést, fogyasztást.

Ahol nem a pénz alapú nyereség növelése az irányadó, hanem az elégedett termelők, vásárlók és nem utolsósorban a kevésbé terhelt környezetünk.

Azt szeretnénk,

 • ha a vásárlók éppEN annyit vennének, amennyire szükségük van
 • hogy tisztában legyenek azzal, ezeket a termékeket ki és hogyan állította elő, termelte meg
 • hogy megtapasztalják, hogy mindenki, aki a magok elvetésétől a piac megszervezéséig része volt a folyamatnak, szívesen csinálta azt. 

ALAPELVEK

Ennek a tevékenységnek nyilván vannak olyan alapelvei, amelyekhez szigorúan ragaszkodunk. Íme néhány ezek közül:

 • A Szatyor egy alulról szerveződő, nonprofitkezdeményezés, amelynek legfőbb célja, hogy a termelők és fogyasztók között kapcsolatot teremtsen. Közösségi alapon működünk, együttes erővel, önkéntes alapon tartjuk fenn a rendszert.
 • Fontos számunkra a termelők és termékeik támogatása. A közvetlen értékesítés lehetővé teszi, hogy a gazdáknak méltányos árat tudjunk ajánlani, és mi is megfizethető áron jussunk kiváló minőségű táplálékhoz.
 • lehetőség szerint helyi termelőkkel vagyunk kapcsolatban (max. 50 km-es körzeten belül), így a szállítás költsége, illetve a környezetre gyakorolt káros hatása lényegesen csökken.
 • mivel a tömegtermelés mindig minőségi kompromisszumokkal jár, ezért szeretnénk azokat a termelőket, gazdákat vagy feldolgozókat támogatni, akik inkább használnak kézi erőt, vagy kíméletes növényvédő szereket, módszereket, de nem a mennyiségi célok elérése az elsődleges celjuk.
 • próbáljuk a csomagolást a lehető legszükségesebb szintre csökkenteni. A legtöbb termék csomagolása újrahasználható, illetve visszaváltható.

A RENDELÉS MENETE

 • Vásárlás megkezdésekor a „Vásárlás” menüpontra kattintva ki kell választani, hogy melyik átvevőponton szeretnénk vásárolni. Ezt követően csak azokat a termékeket és termékcsoportokat látjuk, amelyeket megvásárolhatunk a kiválasztott átvételi helyen.
 • Egyszerre csak olyan termékeket tehetünk a kosárba, amelyek azonos átvételi ponttal rendelkeznek. Az átvételi pont menet közbeni megváltoztatásával automatikusan kiürül a kosarunk. Erre figyelmeztet a rendszer!
 • A termékek rendelése folyamatos, a webáruház soha sincs zárva. Viszont a rendelés-leadások határidejére fokozottabban kell figyelnünk. Ha ugyanis a rendelést a megadott határidőig nem adjuk le, csak a következő héten vehetjük át a megrendelt termékeket. (Az átvétel időpontjáról tájékoztatást kapunk a rendelés befejezését követően.)
 • Az Újkerti Közösségi Házban keddenként 16.00 és 17.00 óra között lehet átvenni a termékeket. Ide vasárnap 24.00 óráig fogad el rendelést a rendszer. A Vasutas Művelődési Központban szerdánként 16.30 és 18.00 óra között lehet átvenni a termékeket. Ide hétfő 24.00 óráig fogad el rendelést a rendszer. A Homokkerti Közösségi Házban csütörtökön 17.00 és 18.00 között lehet átvenni a termékeket, és kedd 24.00 óráig lehet leadni a rendelést. A Csapókerti Közösségi Házban pénteken 16.00 és 17.00 óra között lehet átvenni a termékeket, és szerda 24.00 óráig lehet leadni a rendelést.
 • A termelők általában kg-ban illetve literben adják meg az alapmértékegységet és mi, vásárlók TIZEDESPONT használatával törteket is megadhatunk mennyiségként. Tehát nekünk kell beírni, hogy pl. 1.5 liter tejet vagy éppen 2.6 kg krumplit kérünk.

 


Amennyiben bármilyen hibát észleltek, kérjük jelezzétek az This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. címen!

 


Csatlakozz Te is a debreceni Szatyor Közösséghez, hogy részese légy egy olyan civil kezdeményezésnek, amely a helyi termelőket támogatja, a környezetet védi és az egészséges életmódot ötvözi a tudatos vásárlás gyakorlatával!

Üdv: a Szatyor Debrecen csapata

Full Reviw on best bokmaker - Ladbrokes Ladbrokes full information

Copyright © 2013. Szatyor Debrecen - Minden jog fenntartva! Az oldalt készítette: INF-GROUP Kft.

Downlaod Premium Themes